Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Aoson M19 – Πλήρες Τεστ και Παρουσίαση
299€ - www.e-tablet.gr



To Aoson M19 είναι ένα tablet 9.7 ιντσών το οποίο ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή με την εμφάνιση του, καθώς είναι εξαιρετικά λεπτό ενώ το βάρος του είναι μόλις 612 γραμμάρια, κατατάσσοντας το στην ελίτ των κορυφαίων tablets τουλάχιστον σε ότι αφορά την εξωτερική εμφάνιση, τις διαστάσεις και το βάρος.



1. Συσκευασία – Περιεχόμενα – Εξωτερική περιγραφή - Ποιότητα κατασκευής


Το κουτί και η συσκευασία γενικότερα είναι εξαιρετικά και δίνοντας μία σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Aoson να ανταγωνιστεί σε κάθε επίπεδο τους επώνυμους ανταγωνιστές της, προσέχοντας ιδιαίτερα την παρουσίαση των προιόντων της. Η συσκευή είναι επίσης πολύ όμορφη ενώ το λογότυπο και το όνομα της εταιρίας είναι τυπωμένα στο πίσω μέρος.



Ανοίγοντας το κουτί, βρίσκουμε το Aoson M19, δύο user manuals, τον φορτιστή ρεύματος, ένα καλώδιο micro USB σε αρσενικό USB για σύνδεση με PC και ένα ζευγάρι ακουστικά(ψείρες). Συμπεριλαμβάνεται επίσης και μία πολύ όμορφη δερμάτινη θήκη μεταφοράς με το λογότυπο της Aoson.


Το Aoson M19 είναι στιβαρό και καλαίσθητο παρ’όλο που είναι ιδιαίτερα λεπτό. Στην μπροστά όψη υπάρχει μόνο η κάμερα ανάλυσης 0.3MP(επάνω δεξιά). Η πίσω πλευρά είναι καφέ-μπορντώ χρώματος, στην οποία  βρίσκεται και η οπίσθια κάμερα των 2.0MP και τα 2 ηχεία.






Στην επάνω πλευρά υπάρχει το πλήκτρο Menu, Escape, Home και το πλήκτρο On/Off. Στην δεξιά πλευρά βρίσκονται μία θύρα full USB, η έξοδος HDMI, η υποδοχή φορτιστή, μία θύρα micro USB, το μικρόφωνο, είσοδος για κάρτα microSD, το LED φόρτισης, είσοδος για κάρτα SIM(ανενεργή) και είσοδος για ακουστικά.





Η ποιότητα κατασκευής είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Αν πιεστεί(αρκετά δυνατά όμως) περιμετρικά της οθόνης ακούγονται κάποια τριξίματα, τουλάχιστον στο δικό μου Μ19.

Οι διαστάσεις του είναι 23.9(μ) x 18.4(υ) x 0.95(π) και το βάρος του 612 γραμμάρια, παρ’όλο που στο κουτί αναγράφεται ότι ζυγίζει 520 γραμμάρια. 



 
Βαθμολογία : 9.0

 
Σχόλιο : Χάνει το άριστα λόγω των τριξιμάτων, της ελλειπούς, όπως φαίνεται, προσοχής στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης(κάτι που όλοι ευελπιστούν ότι δεν θα υφίσταται στο άμεσο μέλλον) και των λανθασμένων χαρακτηριστικών που αναγράφονται στο κουτί, τόσο σχετικά με το βάρος όσο και με την μπαταρία, η οποία δεν είναι 8000mAh. 


2. Software(OS, Applications & Android Market)
 
Η εκτέλεση όλων των εφαρμογών είναι πολύ γρήγορη(σε αυτό βοηθάει και το 1GB RAM), χωρίς κολλήματα ή κρασαρίσματα(εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) ενώ και το Android Market λειτουργεί απροβλημάτιστα, είναι ταχύτατο και  παρέχει ολοκληρωτική πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές.

Το λειτουργικό του σύστημα είναι το Android 2.3 με user interface της έκδοσης Android 3.0, ενώ σύντομα αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Android 4.0 ICS.

Η προσπάθεια μου να το κάνω root με το GingerBreak ήταν επιτυχής, με την δεύτερη όμως φορά καθώς την πρώτη δεν πέτυχε το root.

Oι stock εφαρμογές που περιλαμβάνει είναι :

APK Installer / Internet Browser / Valculator / Calendar / Camera / Clock / Downloads / Email / Explorer / Flash Player / Gallery / Google Gmail /  Google Market / Google Search / Music / Search / Shelves / Sound Recorder / Talk / Video / Voice Search



Βαθμολογία :  9.5




Σχόλιο : Γρήγορη και χωρίς προβλήματα η εκτέλεση όλων των βασικών και μη εφαρμογών μέσα από ένα πολύ όμορφο και άκρως λειτουργικό interface. Παραβλέπω το γεγονός ότι οι προεγκατεστημένες από την Aoson εφαρμογές είναι λίγες.



3. Hardware

Το Aoson M19 φοράει επεξεργαστή Rockchips RK2918 στο 1Ghz ο οποίος όμως τρέχει στα 816Μhz, υποβοηθούμενος από την κάρτα επεξεργασίας γραφικών Vivante GC800 3D. Διαθέτει 1GΒ RAM και 16GB ROM, εμπρόσθια κάμερα ανάλυσης 0.3MP, οπίσθια κάμερα ανάλυσης 2.0MP, G-Sensor, και φυσκά ενσωματωμένο Wi-Fi. Η οθόνη του είναι IPS capacitive 9.7 ιντσών με ανάλυση 1024 x 768, υποστηρίζει 5 σημεία αφής και έχει εξαιρετικές γωνίες θέασης.


Βαθμολογία :  9.0


Σχόλιο :  Το μόνο σημείο που ξεχωρίζει διά της απουσίας του είναι το Bluetooth. 



4. Οθόνη


H οθόνη του Aoson M19 είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτεί το απαλότερο δυνατό άγγιγμα. Είναι επίσης ιδιαίτερα ακριβής και εύχρηστη.

Η φωτεινότητα και η ευκρίνεια της βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Έχω ρυθμίσει την φωτεινότητα στο 0% καθώς ακόμη κι έτσι η φωτεινότητα είναι επαρκέστατη τουλάχιστον για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Η χρήση σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ άνετη ενώ και με πλήρη έκθεση στον ήλιο, τα περιεχόμενα της οθόνης διατηρούνται ορατά και ευανάγνωστα.

Οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές συμβάλοντας πάρα πολύ στην γενικότερη ευχρηστία του Μ19.




Βαθμολογία :  10



Σχόλιο : Απλά κορυφαία!



5. Επεξεργαστής/Γραφικά


Ο Rockchips RK2918 χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές και είναι ήδη στην αγορά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.  Όπως ήδη ανέφερα ο επεξεργαστής του Aoson M19 τρέχει στα 816Μhz, όπως φαίνεται και στο δεύτερο βίντεο, χωρίς όμως να επηρρεάζει την γενικότερη ταχύτητα και απόδοση του. 

Video 
Η αναπαραγωγή βίντεο στο Aoson M19 είναι επίσης κορυφαία, κάτι αναμενόμενο για τον επεξεργαστή και μηχανή γραφικών που διαθέτει. Το Μ19 αναπαράγει με μεγάλη ευκολία και απόλυτη ποιότητα κάθε είδους αρχείο βίντεο. Δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία ούτε και στην αναπαραγωγή Full HD 1080p περιεχομένου ανάλυσης 1920 x 1080, η οποία γίνεται απολύτως ομαλά και χωρίς κανένα “σπάσιμο” της εικόνας.


3D παιχνίδια 
Άλλος ένας τομέας όπου ο RK2918 ξεχωρίζει. Καμία επίσης δυσκολία σε ότι αφορά τα παιχνίδια ακόμα και για τα πιο απαιτητικά από αυτά. Για παράδειγμα, το PES2011 και Air Attack λειτουργούν εξαιρετικά και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, κάνοντας το gaming στην 9.7 ιντσών οθόνη του Μ19 σκέτη απόλαυση. Το G-sensor λειτουργεί υποδειγματικά προσφέροντας μία ξεχωριστή εμπειρία.


Βαθμολογία : 10


Σχόλιο : Ουδέν σχόλιον!




6. Συνδεσιμότητα και υποδοχές


Το Αοson M19 διαθέτει μία θύρα full USB, έξοδο HDMI, θύρα micro USB, μικρόφωνο, είσοδο ακουστικών και είσοδο για κάρτα microSD.
 
H σύνδεση ενός Logitech ασύρματου USB ποντικιού και πληκτρολογίου έγινε απροβλημάτιστα, ενώ το ίδιο συνέβη και κατά την σύνδεση μίας USB θήκης-πληκτρολόγιο. Και στις 2 περιπτώσεις η πληκτρολόγηση ελληνικών χαρακτήρων ήταν δυνατή με την χρήση της εφαρμογής Greek Input Method.  Συνδέθηκε επιτυχώς με PC με το παρεχόμενο micro USB καλώδιο. Μία κάρτα microSD 32GB Class 4, αναγνωρίστηκε επίσης με επιτυχία. Στα λίγα μείον της συσκευής όμως θα πρέπει να προσθέσω και το γεγονός ότι η κάρτα microSD εξέχει αρκετά, τόσο ώστε αν πατηθεί κατά λάθος με σχετική δύναμη να ξεκουμπώσει. 


Κάμερα 
Το Αoson M19 διαθέτει μία τυπικής ποιότητας κάμερα ανάλυσης 0.3MP, η οποία αποδίδει άκρως ικανοποιητικά όπως αποδείχτηκε και σε βίντεο-συνομιλία μέσω skype. To ίδιο ισχύει και για την οπίσθια κάμερα ανάλυσης 2.0MP. 


Wi-Fi / 3G 
Ο δέκτης Wi-Fi του Αoson M19 είναι πολύ σταθερός και ευαίσθητος. Βλέπει δίκτυα πολύ εύκολα, το σήμα διατηρείται χωρίς προβλήματα και η γενικότερη πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι ευχάριστη.

Υποστηρίζει σύνδεση 3G μέσω USB modem. Δοκίμασα τo Huawei 1750(δανεισμένο από το e-tablet), το οποίο είναι συμβατό και η σύνδεση ήταν εύκολη και γρήγορη. 



Έξοδος ακουστικών – Ηχεία – Μικρόφωνο 
Παρέχεται η standard έξοδος ακουστικών μέσω μίας εξόδου stereo mini jack. Υπάρχουν 2 ηχεία στο πίσω μέρος του Αoson M19 και η παρεχόμενη ένταση είναι πολύ ικανοποιητική. Σε ότι αφορά την ποιότητα του αναπαραγόμενου ήχου, βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα για αυτήν την κατηγορία. Η ευαισθησία και ποιότητα του ενσωματωμένου μικροφώνου είναι επίσης ικανοποιητική και κρίνεται επαρκής.

Mini HDMI 
Η έξοδος mini HDMI λειτουργεί άψογα. Μετά την σύνδεση ενός καλωδίου HDMI, χρειάζεται να πάμε στα settings και από το HDMI settings να τικάρουμε την επιλογή “Turn on HDMI” ώστε το Μ19 να δώσει εικόνα στην τηλεόραση. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι το Αoson M19 δεν κάνει cloning της εικόνας του στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση ενός ασύρματου USB ποντικιού/πληκτρολογίου.  

   
Βαθμολογία : 9.0



Σχόλιο : Η έλλειψη Bluetooth και η αδυναμία cloning στερεί το άριστα από το κατά τα άλλα πολύ καλά εξοπλισμένο Αoson Μ19.



7. Μπαταρία


Το Αoson M19 διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 8000mAh, όπως αναγράφεται και στο κουτί του από την κατασκευάστρια εταιρία. Σύμφωνα με αναφορές κάποιων πολύ επιδέξιων που κατάφεραν να το ανοίξουν, το Μ19 έχει 2 μπαταρίες των 2500mAh η κάθε μία, σύνολο 5000mAh, ένα νούμερο που συμφωνεί με την διάρκεια των 6 ωρών που μου έδωσε σε συνεχή αναπαραγωγή video.




Χρησιμοποίησα ένα αρχείο mkv full HD 1080p με τον Mobo player(φωτεινότητα στο 50% - ένταση ήχου στο 75%) και με το Wi-Fi κλειστό.
Με το Wi-Fi ανοιχτό, την φωτεινότητα από τα settings στο 0% και την ένταση του ήχου στο 75% έδωσε 5 ώρες και 13 λεπτά συνεχούς αναπαραγωγής video στο youtube.
Για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται 3 ώρες και 15 λεπτά. Επίσης, μετά από μία πλήρη φόρτιση η ένδειξη της μπαταρίας είναι πάντα 95%. Δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται σε κάποιο bug ή έχει γίνει για την γενικότερη προστασία της μπαταρίας. Προσωπικά δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. 


Βαθμολογία : 9.0


Σχόλιο : Πολύ καλή διάρκεια γενικά, η οποία όμως θα ήταν ακόμα καλύτερη αν η χωρητικότητα των μπαταριών του ήταν η αναγραφόμενη των 8000mAh, γεγονός το οποίο σίγουρα δεν είναι προς τιμήν της Aoson, η οποία έχει κατασκευάσει κατά τα άλλα ένα εξαιρετικό tablet.



Τελικό Συμπέρασμα


Το Αoson M19 είναι ένα πολύ καλής ποιότητας και κατασκευής tablet(με εξαίρεση αυτά που ανέφερα στην αρχή του τεστ) με εξαιρετική οθόνη, τεχνικά χαρακτηριστικά και συνδεσιμότητα. Ο δέκτης WiFi είναι από τους καλύτερους που έχω συναντήσει ενώ και η αυτονομία του είναι πολύ καλή αν αναλογιστoύμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η πραγματική χωρητικότητα των μπαταριών του είναι 5000mAh και όχι 8000mAh. Επίσης το σχήμα του και βάρος του, το καθιστούν ιδανικό και  για διάβασμα βιβλίων.


Βαθμολογία(Μ.Ο) : 9.35



Σχόλιο : Το Αoson M19 αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή, τόσο από άποψη δυνατοτήτων και σχεδιασμού όσο και σε σχέση με την τιμή του,  είτε αγοραστεί από το εξωτερικό είτε από την Ελλάδα, και πάντα σε σύγκριση με τους “επώνυμους” και πολύ ακριβότερους ανταγωνιστές του.


  




  
Video Reviews @ Tabletistas Network on YouTube

 _________________________________
 Tabletistas
Android/Windows Tablets Reviews & News
___________________________________________________

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου